Wat is sleutel-op-de-deur bouwen?

Gewijzigd op 16/06/2016 door TiM Vanhove

Sleutel-op-de-deur bouwen betekent dat één bedrijf de bouw van de volledige woning voor zijn rekening neemt, dit van de administratieve voorbereidingen tot en met de tuinaanleg. Bij een sleutel-op-de-deur woning hoef jij je alleen bezig te houden met het ontwerp en het kiezen van de materialen.

Ontdek deze bouwbedrijven

Thuis Best
© Thuis Best
Ecohuis - referentie
© Ecohuis
Woning
Sfeerfoto van Sibomat.
© Sibomat

Wat is sleutel-op-de-deur bouwen?

  • De sleutel-op-de-deurfirma maakt samen met jou en haar architect het plan van de woning op. Sommige bedrijven hebben ook interieurarchitecten in huis om je bij te staan. Bij de meeste sleutel-op-de-deurbedrijven kun je overigens ook terecht om het plan van jouw architect te laten realiseren.
  • Wanneer jullie het eens zijn over het plan en de te gebruiken materialen, verzorgt het sleutel-op-de-deurbedrijf de volledige administratieve procedure voor de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning, of indien nodig zelfs de verkavelingswijziging. Dit administratieve werk wordt natuurlijk in de eindprijs verrekend.
  • De materialen voor de woning kan je bij heel wat sleutel-op-de-deuraannemers in een eigen toonzaal kiezen. Andere sleutel op de deur firma's nemen je mee naar de toonzalen van hun leveranciers en begeleiden je in de keuze.  
  • Sommige sleutel-op-de-deur bedrijven werken met vaste leveranciers voor hun materialen. Dit vertaalt zich in de materiaalprijzen omdat ze grote hoeveelheden afnemen. Bijgevolg kunnen sommige sleutel-op-de-deur bouwers de woning aan een interessantere prijs realiseren dan wanneer je zelf verschillende aannemers zou gaan bij elkaar zoeken. 
  • De prijs voor de sleutel-op-de-deur woning wordt in het contract bepaald. Hier wordt niet van afgeweken tenzij zich onverwachte meerkosten voordoen. Bijvoorbeeld een extra deur plaatsen of een muur verplaatsen. 

Wet Breyne

  • Belangrijk om weten is dat de sleutel-op-de-deur aannemers zich aan de Wet Breyne dienen te houden.

Folders over sleutel-op-de-deur

Meer informatie op de website van deze bedrijven